Следвайте Гласове в ТелеграмИскаме да върнем съдържанието в политическия разговор у

...
Следвайте Гласове в ТелеграмИскаме да върнем съдържанието в политическия разговор у
Коментари Харесай

Българските евродепутати социалисти: България има нужда от леви прогресивни политики

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Искаме да върнем наличието в политическия диалог у нас, обявиха евродепутатите от Делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал

Станишев: Без изчерпателен диалог, България дефинитивно ще се закотви в периферията на Европа

Витанов: Да събудим вярата, че левицата в България може да наподобява по друг метод

„ Политическата рецесия в България изисква сериозен и изчерпателен диалог за политики. Но в действителност прекомерно постоянно ни се оферират субпродукти или политически ГМО-та. Партиите си избират комфортни тематики за готовност на твърдия електорат, които прекомерно постоянно са димна завеса за неспособността да се намират работещи решения за действителните проблеми. “

Това съобщи Сергей Станишев, който дружно с ръководителя на Делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал Петър Витанов, откри проведения от българските евродепутати социалисти „ Форум за прогресивни леви решения “. В откриващия панел се включиха още Джакомо Филибек – изпълнителен общоприет секретар на ПЕС, Биляна Борзан – заместник-председател на Групата на С&Д в Екологичен потенциал, Хърватия, Жак Папаро – шеф на Фондация „ Фридрих Еберт “ и Любомир Кючуков – шеф на Института за стопанска система и интернационалните връзки.

„ Справедливостта е основна за левите придвижвания. Искаме заслужено систематизиране на капитала. Големите компании би трябвало да заплащат налози в страната, в която печелят. Зеленият преход би трябвало да бъде заплатен от замърсителите и огромните бизнеси, а не от бедния човек. Правата на работещите, с които Българска социалистическа партия се хвали, също са резултат от европейската политика за минимална работна заплата. Борбата с корупцията също е битка за правдивост “, съобщи Петър Витанов.

По тематиката за идните политики на промяна и ролята на българската левица, Станишев добави:
„ Ако не се стартира неотложно изчерпателен диалог по всички тези великански провокации и не се образува дълготрайна национална политика, има риск България дефинитивно да се закотви в периферията на Европа, без хоризонт за бъдещето. Задължение на левите хора да очовечим идните софтуерни трансформации. Именно обществената страна би трябвало да контролира новата цифрова гражданска война.

Днес не можем без болежка да приказваме за положението на Българска социалистическа партия. В най-бедната страна на Европейски Съюз имаме слаба и все по-ретроградна левица – 10% от 240 народни представители. Политическите димки на управлението на Българска социалистическа партия не могат да скрият невиждания отлив на доверие.

Не можем да се прималявам, че партията която вкара България в Европейски Съюз се отдалечи от европейската социалдемокрация, и с един крайник е тук, а с другия при Орбан. В навечерието на приемането на бюджета и акцията за локалните избори, ние желаеме да върнем наличието в политическия диалог. “

Възможно е Българска социалистическа партия да наподобява по друг метод и може да има естествена левица в България, съобщи Петър Витанов:
„ Някой сподели, че тук се събират джендър социалисти. Не, тук се събират хора, които желаят правдивост. Защото в никакъв случай българското общество не е било толкоз разграничено. Днес бедните стават все по-бедни, а богатите все по-богати. Теми като свръхконцентрацията на благосъстояние и богатства са най-важните през днешния ден. Социалистите в Европейския парламент не се борят да ни вземат децата, а за онази правдивост, която те желаят да видят в Европа.

Лявото не е демоде. Лявото е единственото допустимо. То не е единствено фраза, то би трябвало да бъде изпълнено със наличие. Не може да бъде обвързвано единствено с индексацията на пенсиите. То би трябвало да бъде обвързвано с бъдещето на внуците.
Надявам се тази полемика да разсъни най-малко малко вярата, че Българска социалистическа партия може да наподобява по друг метод, че може да има естествена левица в България, която да се бори за правдивост. “

„ Лявото не може да изчезне тъй като не са изчезнали проблемите, които са го породили. То няма по какъв начин да се задоволява с обиране на трохите от масата на десницата “, акцентира политологът Борис Попиванов, който модерираше откриващия панел.
България има потребност от прогресивна, обществена и демократична левица, уточни изпълнителният общоприет секретар на ПЕС, Джакомо Филибек: 

„ Не мисля, че лявото може да губи повече време. След една година предстоят европейски избори и не мога да допускам, че страна като България е обречена да има социалдемократическа партия с поддръжка под 10%. Трябва да сте подготвени за идната борба, тъй като сме в средата на най-историческия преход, който ще промени Европа за генерации напред. България, а и Европа, имат потребност от политическа мощ в страната, която е прогресивна, обществена и демократична. “ 
Еврото би трябвало да е приоритет за България, съобщи  заместник-председателят на Групата на социалистите и демократите в Екологичен потенциал Биляна Борзан:

„ Еврото би трябвало да е приоритет за България. Когато Хърватия се причисли към Европейски Съюз беше на дъното на икономическите ранглисти, а след влизането в Еврозоната се вижда сериозен скок нагоре. Данните демонстрират, че цените след присъединението към еврозоната се повишават с едвам 0.3%, до момента в който заплатите нарастват с сред 20% и 40%. Заради множеството рецесии и спекулативните цени Хърватия не почувства всички изгоди в оптималната степен. “

„ Четиринадесет месеца след началото на войната, ние не сме по-близо до нейния край. Това значи, че или не сме се опитвали задоволително, или сме се трансформирали в тези опити. Трябва да преосмислим метода си “, показа в разбора си за войната в Украйна Любомир Кючуков, шеф на Института за стопанска система и интернационалните връзки.
„ Пожелавам на левите хора в България да съумеят да намерят своя път към единството и да изведат България от нежеланата позиция на водач във връзка с бедността и неравенствата в Европа “, добави шефът на Фондация „ Фридрих Еберт “ Жак Папаро.

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР